Från botten mot toppen – vinnande förbättringsarbete i Södertälje

Jenny Andersson, barnsjuksköterska och enhetschef och Ulla Andersson, verksamhetschef vid Capio Wasa BVC/BBM i Södertälje, har tagit hem Stockholms läns landstings första pris i förbättringsarbete. Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, delade ut det på Patientsäkerhetsdagen i Stockholm den 23 november.

 

IMG_6126
Ulla Andersson och Jenny Andersson vid Capio Wasa BVC/BBM i Södertälje fick ta emot första pris i förbättringsarbete.

 

– Överväldigande, obeskrivligt roligt och väldigt oväntat, säger Jenny Andersson och Ulla Andersson.

 

För ett par år sedan var barnavårdscentralen och barnmorskemottagningen två separata enheter som tillhörde en vårdcentral. Många gånger arbetade man sida vid sida med samma familjer. Genom ett systematiskt förbättringsarbete med familjers behov i fokus är de i dag en enhet som är del i en familjecentral tillsammans med socialtjänsten och öppen förskola.

 

– Barnhälsovården i Södertälje var kaotisk, en barnavårdscentral hade fått stänga för att de saknade specialistsjuksköterskor. Vi var också nästan på väg dit – ingen sökte de utlysta tjänsterna. Då bestämde vi oss för att fokusera på vad vi vill, att vi måste ha ett tydligt mål och fundera på hur vi tar oss dit.

 

Jenny Andersson och Ulla Andersson deltar i QRC Stockholms ettåriga coahingutbildning där de tillsammans med sitt team på hemmaplan driver ett förbättringsarbete de gett namnet ”Från botten mot toppen”.

 

– Vi fick en struktur, vi började tänka mer strategiskt och i processer, och kunde börja jobba steg för steg. Detta trots att vi fick intern kritik för att vi arbetade med ett förändringsarbete samtidigt som det var ett kaos och saknades folk på golvet, berättar Jenny Andersson och Ulla Andersson.

 

Idag är situationen vid barnavårdscentralen en helt annan. Personalen trivs och det var många kvalificerade sökande till den senast utlysta tjänsten.

 

– Vi har också klarat att öppna en filial i ett annat också utsatt område där de hade stängt, implementerat ett hembesöksprogram och utökat personalen, säger Jenny Andersson.

 

Jenny Andersson och Ulla Andersson är nu halvvägs in i coachingutbildningen.

 

– Vi kommer att lära oss massor och att bli mycket duktigare på det här. Och vi vet nu att vi verkligen vill ha kunskapen och bli bättre. Man önskar att alla skulle få gå den, säger Jenny Andersson.

 

QRC Stockholm gratulerar till priset och undrar hur vinsten ska firas.

 

– Vi ska ge oss själva att vi är stolta över det vi har gjort, avslutar Jenny Andersson och Ulla Andersson.

 

 

Om Patientsäkerhetspriset
Stockholms läns landstings patientsäkerhetspris delas ut vartannat år sedan 2009. Priset går till medarbetare inom hälso- och sjukvård eller tandvård som förbättrat patientsäkerheten till exempel genom nya metoder, verktyg eller arbetssätt. Priskommittén består av representanter från vårdgivare och patientorganisationer.