Palliativ vård, Norrtälje sjukhus
Teamet på Norrtälje sjukhus kunde redan efter någon månad mäta en förbättring i ökat antal smärtskattningar med validerat smärtskattningsinstrument.
Team: Norrtälje sjukhus.
Kvalitetsregister: Svenska Palliativregistret
Tidsperiod för förbättringsarbetet: 2014–2015
Kartläggning
I kartläggningen och genomgången av processerna (5P) framkom följande:
Purpose (syfte)– Att införa ett systematiskt arbetssätt kring smärtskattning
Patienter– Samtliga patienter som är inskrivna på våra fyra vårdavdelningar
Professionella– Sjuksköterskor och undersköterskor på vårdavdelningarna. AT-läkare, ST-läkare och överläkare. Enhetschefer.
Processer– SMOG (smärtombudsgruppen), IT-stöd, patientbroschyr, den palliativa patienten, utbildning, lathund/rutin
Patterns (mönster)– Slumpmässig journalgranskning, sammanställning av data, målvärde i verksamhetsplan, fortsatt mätning
Syfte och mål
Att införa ett systematiskt arbetssätt kring smärtskattning för alla patienter på sjukhusets vårdavdelningar men med ett särskilt fokus på patienterna i livets slutskede palliativa patienter. Målsättning: Smärtskattning utförd på minst 80 procent av alla patienter i livets slutskede.
Förbättringsarbetet
Det tvärprofessionella teamet träffades regelbundet 2–4 gånger per månad. Man arbetade med var sjukhusets smärtombudsgrupp, IT-stöd, skriftlig rutin, lathund, utbildning, patientbroschyr och särskilt fokus på den palliativa patienten. Fortlöpande månatliga datauttag från registret, och även slumpmässiga journalgranskningar genomfördes.
- Samarbete med sjukhusets smärtombudsgrupp (SMOG) och IT-avdelning etablerades
- Rutin för smärtskattning uppdaterades och tillgängliggjordes via sjukhusets Intranät och avdelningarnas ”smärtpärmar”
- Lathunden ”Smärtskattning enligt VAS på Norrtälje sjukhus” skapades och spreds till alla sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningarna
- Utbildningsinsatser om den palliativa patienten i allmänhet och smärtskattning i synnerhet genomfördes på avdelningarna. Utbildning i användning av instrumentet Abbey Pain Scale och VAS-skala, riktades mot framför allt undersköterskor, för vilka smärtskattningen var en ny arbetsuppgift.
- Nytryck och spridning av patientbroschyr om smärtskattning.
Resultat
Ökat antal smärtskattningar kunde noteras redan efter någon månad, och därefter visade registret stadig förbättring gällande smärtskattning och även ordination av smärtläkemedel i livets slutskede.
Klicka på bilderna för full storlek.
Kontakt
Om du vill veta mer om detta projekt kontakta info@qrcstockholm.se eller förbättringscoach kristina.jaderkvist@tiohundra.se